1. Ключові тенденції необанків

На ринку необанків спостерігається кілька ключових тенденцій: розвиток екосистем і партнерств з різними компаніями, розширення пропозиції послуг до моделі суперапів, зростаючий фокус на персоналізації та використанні штучного інтелекту для покращення послуг та безпеки, а також увага до ESG (Environmental, social, and corporate governance) ініціатив і сталого розвитку. Одночасно, необанки стикаються з викликами, такими як відповідність нормативним вимогам, кібербезпека та монетизація послуг.

Наступні роки ми зможемо спостерігати успіхи тих, хто будує бізнес на моделі суперапів, сам по собі вже класична модель необанку може бути тільки в країнах, де ніша фінтех рінешь нерозвинута або відсутня.

2. Фінтех на телеком-ринку

Revolut, відомий британський необанк, розширює свої горизонти, виходячи на телеком-ринок з новими телефонними планами у Великобританії. Цей крок, що включає запуск eSIM для британських клієнтів, підкреслює стратегічний намір Revolut стати суперапом, інтегруючи фінансові та подорожні послуги. Ця ініціатива є відображенням глобальної тенденції об'єднання фінансових та телекомунікаційних послуг через інноваційні технологічні рішення, що вже має приклади в різних країнах.
Популярні новини зараз
Українцям дали час до 20 лютого: що потрібно зробити негайно
Залишилися лічені дні: газовики просять не проґавити важливу процедуру
До таких цін краще підготуватися: експерти спрогнозували дефіцит та шалену вартість двох популярних овочів

3. Регулювання метавсесвіту

BIS звітує про некоординованість у розвитку metaverse, що спричиняє конкуренцію та потребує регуляції для уникнення домінування великих фірм. Рекомендується регулювання для гармонізації ринку та захисту фінансової складової від монополій, підкреслюючи потенціал метавсесвітів знизити залежність цін на деякі послуги від місця розташування, стимулювати міжнародну географічну інтеграцію і перетворити ринок праці.

Автори звіту також зазначають, що попри піковий інтерес до metaverse-технологій, масове впровадження проєктів на базі віртуальної реальності все ще перебуває на початковій стадії.

Розвиток метасвітів сприятиме появі фінтек-проєктів, які стануть мостом між світовими фінансовими мережами та кібервалютами. Така інтеграція вимагає від фінансових установ та регуляторів оперативного оновлення нормативних документів для роботи з традиційними та цифровими грошима.

4. Чипи зі штучним інтелектом для роботів

Сем Альтман з OpenAI шукає $5-7 трлн на новий ШІ-проєкт для виробництва чипів. Це може відкрити двері до реалізації сценаріїв із фільмів про розумні машини у реальному світі, поєднуючи розробку генеративного ШІ та виробництво апаратного забезпечення.

5. НБУ тестуватиме е-гривню в 2024 році

НБУ планує відкрите тестування е-гривні у другій половині 2024 року, щоб зрозуміти чи є в країні попит на таку форму грошей серед населення і чи є потреба у її введенні.