Торговий факторинг є найефективнішим для бізнесу, який регулярно здійснює реалізацію товарів із відтермінуванням оплати. Пише Знай.юа.

Розвиток ринку торгового факторингу, який наслідуватиме приклад країн ЄС, активізує економічне відновлення України. Хоча класичний торговий факторинг діє в країні ще з початку 90-х, рівень його проникнення в економіку залишається дуже низьким порівняно з показниками європейських країн.

Середній рівень проникнення факторингових послуг в ЄС складає орієнтовно 11-15% від національних ВВП, а в Україні, за даними FCI, обсяг факторингу 2022 року зріс в абсолютних числах більше ніж в 2 рази і становить 593 мільйони євро, але відносноВВП країни залишається низьким – 0,4%.

У сусідній Польщі, наприклад, цей показник сягнув 98,2 млрд євро за 2022 рік, що складає більше 15% ВВП та відповідає середнім показникам у ЄС.

На щастя, для мікро-, малого й середнього бізнесу та для української економіки загалом активне використання торгового факторингу є неминучим. Визначений євроінтеграційний вектор змусить покращувати й оптимізовувати функціювання державних систем.

Протягом останніх декількох років усвідомлення необхідності факторингу зростає. НБУ в Стратегії розвитку фінансового сектора України зафіксував плани розвитку ринку факторингу до 2025 року, що є дійсно потужним сигналом для бізнесу та фінансової сфери.