Про це пише портал Акценти.

Ще країна не оговталась від корупційного скандалу Артема Шило, екс-керівника департаменту СБУ, та його листів на АТ «Укрзалізниця», кому вигравати тендери, кому ні, а вже назріває новий скандал у місті Кременчук по закупівлі систем оповіщення.

Систем оповіщення вкрай необхідні, виділяються бюджетні кошти на їх закупівлю і як завжди знаходяться ті, що готові нажитися не дивлячись на горе та біду. На цей раз в корупційну схему втягнуті «ІТ-Інтегратор» (оборот коштів компанії за 2023 рік 1,4 млрд грн), офіційний представник Motorola в Україні ТОВ «Моторола Солюшинс Юкрейн», Motorola Solutions Germany GmbH (Idstein), та посадові особи Кременчуцької міської ради.

Схема нескладна, шляхом надання листа погодження від Motorola своєму представнику «ІТ-Інтегратор» із залученням до цієї схеми службових осіб кременчуцької міської ради, ціна на закупівлю систем оповіщення склала 88,6 млн грн за 49 систем оповіщення. Службові особи не врахували комерційні пропозиції офіційних дистриб'юторів виробників систем оповіщення, які в січні надали пропозиції по 676 тис грн з ПДВ за одну систему.

Неважко порахувати вартість перемноживши на кількість. Таким чином вартість тільки на системи оповіщення в результаті підвищення ціни збільшилась на 10 млн грн. І це все завдяки тому, що в тендерні вимоги закладено надання листа виробника Motorola учаснику на постачання радіостанцій.

Треба звернути увагу тендер проводиться на нове будівництво місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення, а не на закупівлю радіостанцій. Всі зауваження по уточненням до тендерної документації замовник відхилив чим звузив коло учасників. Але на старуху буває проруха.

Польська компанія DIGITEX (публічна компанія), яка не захотіла брати участь в корупційній схемі і через дистриб'ютора надала ціну нижче на 10 млн грн.

Тепер чекаємо результатів по переможцю. Чи буде новий Артем Шило побачимо в найближчий час. Але вже стає очевидним, що світові лідери компанії в змові з українськими компаніями намагаються нажитися на ситуації.