В ПФУ розповіли, як відбувалася індексація виплат

Індексація пенсійних виплат стартувала в Україні з 1 березня. Тепер заступник Голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко пояснила всі деталі такої процедури. Відео опублікували на офіційній сторінці ПФУ в соціальній мережі.

Гроші. Фото: YouTube, скрін

Так, варто зазначити, що індексації підлягають лише деякі категорії виплат. Тож, проіндексовано виплати громадянам, які отримують їх:

  • За віком;
  • За вислугу років;
  • З інвалідності;
  • З причини втрати годувальника.

Крім того, Ірина Ковпашко пояснила, що індексації підлягають виплати і тих громадян, які отримують їх, згідно з Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби", а також згідно з Законом "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Індексацію виплат почали проводити з 1 березня 2021 року. Варто зауважили, що ця процедура проводиться в автоматичному режимі. Тобто, задля перерахунку виплати громадянам не потрібно самостійно звертатися до відділів ПФУ.

Суть такої індексації в тому, що показних середньої заробітної плати зріс на 11 відсотків. Справа в тому, що цей показник впливає на розміри виплат від ПФУ. Саме тому проводиться такий перерахунок, пояснює заступник Голови правління фонду. В результаті індексації середній розмір надбавки, за словами Дениса Шмигаля, склав приблизно 300 гривень. Ірина Ковпашко додала, що мінімальне підвищення - 100 гривень.

Також важливо звернути увагу на те, що громадяни з повним страховим стажем (у чоловіків - 35, а у жінок - 30 років) не можуть отримувати виплати менше 2 200 гривень.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що вже в квітні українців очікує чергове перерахування пенсійних виплат. Стало відомо, кого торкнуться такі зміни.

Також повідомлялося, що українці зможуть йти на заслужений відпочинок раніше 60 років. Такі зміни вже передбачені законом. Стало відомо, коли і за яких умов громадяни зможуть отримувати виплати від ПФУ раніше.

Крім того, представники Кабінету міністрів ухвалили рішення щодо зміни правил прийому на роботу, а також процедури звільнення. Варто зазначити, що такі зміни в законі пов'язані і з Угодою про асоціацію з Європейським Союзом.