В НБУ дали поради українцям щодо фінансових послуг

Часто українці беруть так звані «гроші до зарплати» у вигляді мікрокредитів. Це зазвичай невеликі займи на короткий термін. До того ж вони здаються дуже вигідними, але це не завжди так, попереджають в Національному банку України. Таку інформацію представники НБУ опублікували в рамках програми «Знай свої права».

Отже, якщо ви берете мікрокредит важливо:

  • Знайти інформацію про офіційну реєстрації установи (ви можете перевірити дані через систему Національного банку, якщо там інформації немає – краще не звертатися до такої організації);
  • Дізнатися про повну процентну ставку (в рекламах нерідко кажуть про 1-2 відсотки, проте частіше за все це показник за добу – тобто за місяць може набігти 30-60 відсотків);
  • Дізнатися точні дати, коли треба сплачувати свою позику;
  • Уточніть всі дані про штрафи (у випадку з мікрокредитами навіть декілька днів прострочення можуть чимало коштувати клієнту);
  • Спочатку прочитайте уважно договір, і лише після цього підписуйте документ.

Дві позики замість однієї

Припустимо, що ви попросили у організації 10 тисяч гривень, а вам надіслали два платежу по 5 тисяч. Здається, що це один кредит, однак насправді вам могли оформити дві позики замість однієї. Різниця в тому, що в такому разі ви будете сплачувати відсотки два рази. Тож уважно ознайомтесь з умовами.

Пеня та штрафи

Зазвичай розмір штрафу за прострочення платежів за позикою мікрофінансові організації встановлювали самостійно. В такому випадку бувало важливо уважно прочитати умови послуг. Однак вже після 8 січня цього року діє таке правило: штраф та пеня не можуть бути більше, ніж подвійна сума позики.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що представники компанії «Нафтогаз» розповіли, як українці будуть сплачувати за блакитне паливо в квітні. З’явилася нова інформація.

Також повідомлялося, що в уряді хочуть ввести податкову амністію. Експерти прокоментували цю ініціативу та розповіли, до чого готуватися українцям.

Крім того, радник міністра соціальної політики розповів, коли буде найближче підвищення пенсійних виплат. Стало відомо, коли і у кого пенсії стануть вище.