Експерти пояснили, які ризики будуть для тих, хто відмовиться від декларування майна

Серед виборчих обіцянок президента було проведення податкової амністії: в парламенті вже є кілька законопроєктів, які спрямовані на такий процес. Суть амністії полягає в тому, що громадяни зможуть задекларувати своє майно, сплатити податок (якщо він не був сплачений раніше), при цьому не доводивши додатково свої джерела прибутку. Процедура нібито за бажанням, однак не все так просто, передає інформаційний портал РБК-Україна.

Гроші. Фото: YouTube, скрін

Ситуацію прокоментував міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, з одного боку громадянам дають можливість спокійно легалізувати свої прибутки. Проте в майбутньому державні установи вже будуть перевіряти дані. Тоді проблеми можуть початися в тих, хто раніше відмовився від податкової амністії.

Голова Міністерства фінансів пояснив, що ті громадяни, які не легалізують в призначений період свої прибутки, будуть відповідати перед законодавством. Представники податкової служби будуть порівнювати якість життя людини з тим, скільки коштів вона заробляє. Тоді буде можливо, що тому чи іншому громадянину доведеться пояснювати, звідки в нього знайшлися гроші чи то на автомобіль, чи то на нову квартиру.

Варто зазначити, що один з законопроєктів щодо нульового оподаткування подавав особисто голова держави Володимир Зеленский. За попередніми даними, очікується, що подати такі декларації громадяни зможуть вже з червня цього року. Кінцевою датою на даний момент називають 1 червня 2022 року. Тобто можливість прийняти участь в цьому процесі і легалізувати свої прибутки буде рік.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Національному банку України розповіли, які ризики можуть бути у мікрокредитів. Зазначається, що є шанс, що замість одної позики вам нарахують дві. З’явилися важливі поради від НБУ.

Також повідомлялося, що в Міністерстві соціальної політики повідомили, що в квітні буде перерахунок страхових виплат. Мова йде про виплати для тих громадян, які постраждали або захворіли через умови на підприємствах. Стало відомо, яка тепер буде сума страхування.

Крім того, стало відомо, чи буде змінюватися вартість послуг компанії «Укрпошта» цього року. Зазначається, що були варіанти про два етапи подорожчання.