Депутати планують підвищити ставки держмита, з’явилися цифри

Ситуацію прокоментували представники Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління, передає інформаційне видання Економічна правда. Зазначається, що депутати вже розглядають такий законопроєкт, який зможе зробити ставки держмита більшими. Скоріше, це називають осучасненням тих самих ставок.

Гроші. Фото: YouTube, скрін

Варто зазначити, що мова йде про ставку на видачі документів від держаних органів, які мають юридичне значення (включаючи паспорт громадянина, а також свідоцтво про реєстрацію шлюбу). Для того щоб розрахувати розмір мита загалом використовують неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Наразі він становить лише 17 гривень. Такі коефіцієнти, зазначають представники Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління, дуже низький.

Тим паче, підкреслюють спеціалісти, сам неоподаткований мінімум доходів громадян не зростає. Тож через це саме мито на державні послуги залишається низьким. Експерти також підкреслили, що такі суми навіть не покривають вартість касових процедур. При цьому це не враховуються заробітні плати тих, хто працює в державних органах з такими операціями. Згідно з новими ініціативами депутатів, мито хочуть підійняти, а бенефіціарами зробити саме бюджети міського рівня. Зростання відбудеться таким чином:

  • За реєстрацію шлюбного процесу – 119 гривень (наразі 0,085 гривні);
  • Посвідчення заповітів – 170 гривень (наразі 0,85 гривні);
  • Посвідчення доручень щодо користування і розпорядження майном (не враховуючи автомобілі та інші транспорті засоби) – 119 гривень (0,51 гривні);
  • Посвідчення всіх інших доручень – 170 гривень (наразі 0,34 гривні).

Нагадаємо, раніше портал Стені писав про те, що в Україні планують проведення податкової амністії. Експерти пояснили, що буде з тими громадянами, які не захочуть легалізувати свої прибутки.

Також повідомлялося, що в Україні вже пройшла індексація пенсійних виплат. Однак, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, це не єдина зміна в пенсійній системі.

Крім того, представники УК та ОСББ скоро можуть отримати зовсім нові тарифи. Стало відомо, скільки будемо платити за обслуговування будинків.