Стало відомо, за що українським заробітчанам можуть заборонити в’їжджати на територію ЄС

Чимало українців регулярно виїжджають закордон, щоб підзаробити грошей. Одна з найпопулярніших країн серед наших громадян – це Польща. Однак насправді, крім чималої заробітної плати, можна отримати і заборону на в’їзд в країни Європейського союзу. Стало відомо, за що можна отримати таку заборону, передає інформаційний портал «Обозреватель».

Заробітчани. Фото: YouTube, скрін

Частіше за все найпоширеніше порушення – це незаконна праця. Для того щоб працювати в іншій країні треба мати робочу візу. Однак, чимало наших громадян просто оформлюють туристичну візу, вирушають закордон і залишаються там працювати. Прокоментувала ситуацію з порушеннями заробітчан глава комітету з міжнародного права Асоціації правників України Ганна Буквич.

За словами експерта, коли державні органи в будь-якій країні дізнаються, що та чи інша особа працює на території держави незаконно, то тут є два можливі варіанти – або штрафна санкція, або екстрадиція (заборону на в'їзд можна отримати на багато років). Проте, екстрадиція, запевняє спеціаліст, використовується рідше, як найбільш жорстка міра. Частіше вже ж таки виписують штрафи, але з ними теж все не просто: наприклад, якщо особа не сплатила штрафну санкцію вчасно, то її сума стане вдвічі більша. Штрафи можуть бути приблизно в тисячі євро.

Найпоширеніші порушення українських заробітчан:

  • Немає в наявності медичної страховки;
  • Особа незареєстрована в органах внутрішніх справ приймаючої країни або міграційних органах;
  • Особа не сплачувала штрафи за дрібні порушення (наприклад, якщо людина порушила правила безпеки дорожнього руху та не сплатила штрафну санкцію).

Більше того, якщо громадянин України працює в іншій державі, то по поверненню додому він повинен скласти декларацію. Однак про це знають далеко не всі. За інформацією Державної податкової служби, українці щороку заробляють закордоном приблизно 330 мільярдів гривень. При цьому з цієї суми декларується приблизно мільярдів 11. Це говорить про це, що українці ігнорують вимоги щодо податків. Варто підкреслити, що в кожної людини є права та обов’язки, а в даному випадку один з обов’язків – це якраз сплачувати податок в державний бюджет.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що українцям розповіли, хто має право на пенсію в розмірі 10 тисяч гривень. Громадянам пояснили, як можна заробити гідну пенсію без накопичувальної системи.

Також повідомлялося, що українці мають право повернути частину своїх податків від держави. Як виявилося, в законі прописана так звана податкова знижка. Стало відомо, яких товарів та послуг це стосується.

Крім того, в Україні вже готуються до податкової амністії. Стало відомо, що буде з тими громадянами, які відмовляться легалізувати свої прибутки.