Державну програму кредитування придбання сільськогосподарських земель аграріями після відкриття ринку землі можна запустити через державну компанію «Украгролізинг». Таку пропозицію озвучив в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com заступник голови «Центру розвитку земельних правовідносин в Україні» Анатолій Шумський.

Наразі ця компанія допомагає у придбанні аграріями сільськогосподарської техніки і обладнання за механізмом лізингу. Заступник голови «Центру розвитку земельних правовідносин в Україні» Анатолій Шумський пояснив, як можна через «Украгролізинг» запустити земельну іпотеку.

«Через «Украгролізинг» можна запустити державну програму кредитування придбання земельної іпотеки для аграріїв. Чи вдасться це цього року? Питання, адже бюджет на 2021 рік уже прийнято, кошти розподілені. Відбувається поновлення роботи Мінагрополітики – система лиш перелаштовується на новий лад. Сподіватися на позачерговий перерозподіл бюджету у цьому році не варто. Тому краще запланувати механізм земельної іпотеки через «Украгролізинг» на 2022 рік. І паралельно прийняти інші потрібні компоненти для безпечного запуску земельної реформи: антимонопольне законодавство, механізм консолідації земельних ділянок в єдині масиви шляхом викупу/обміну паїв у одноосібників для уникнення «шахматок» та – соціальних потреб», – пояснює він.

Анатолі Шумський вважає, що уряду загалом слід «не треба вигадувати чергове колесо перед запуском ринку землі, а слід скористатися перевіреним у всьому світі механізмом – фінансувати через «Украгролізинг».