Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це розповів керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) після освячення вод Дніпра. Пише Знай.юа.

«Іісус Христос як Бог не потребував хрещення, бо хрещення Іоанна було хрещенням покаяння. Тобто люди приходили на Йордан, щоб Господь простив їм гріхи. Але Господь Іісус Христос як істинний Бог не мав цих гріхів. Але Він приходить на річку Йордан і хреститься, щоб показати приклад, що початок нашого вічного спасіння починається саме з хрещення», - сказав митрополит Антоній.


Владика зазначив, що таїнство Хрещення - це таїнство, з якого бере початок людське спасіння. «Тобто через Хрещення кожна людина входить у церковну огорожу», - додав він.

«Богоявленням свято називається тому, що саме цього дня людству була явлена Трійця: Син Божий стояв у річці Йордан, Бог-Отець говорив з неба «Цей є Син Мій Возлюбленний, в Якому Моє благовоління», а Святий Дух явився символічно у вигляді голуба. Це свято також називається днем Просвітництва, бо в давнину саме цього дня люди приймали хрещення, тобто вони просвічувалися Духом Божим і ставали членами Церкви», - розповів керуючим справами УПЦ.

За церковним уставом цього дня, як і напередодні, освячується вода, бо вода є основою матеріального життя, нагадав архієрей.

Инновационная новинка от мирового эксперта в области сбалансированного питания: уникальный растительный продукт

Показати ще
«Освячена вода - вона ніби оновлюється, перетворюється і знову отримує ту силу, що дає нам життя. Кожна людина цього дня приходить до храму Божого, щоб отримати цю святиню. Вона так і називається - велика Агіасма. Це велика святиня. І кожна людина цього дня освячує свій будинок, і навіть домашніх тварин, святою водою», - розповів владика.

Він нагадав, що свята вода має бути у кожного в благочестивому місці. І для життя во спасіння добре, коли людина натще п'є святу воду. «Вода має величезну силу. І та вода, яка була вчора освячена на Сочельник і сьогодні - це вода однієї й тієї ж сили. Якщо хтось не зміг бути у цей день у храмі через хворобу, треба відвідати хвору людину та поділитися цією великою святинею», - додав архієрей.

На завершення митрополит Антоній побажав усім, щоб Господь, Який сьогодні увійшов у річку Йордан, дав кріпость, силу, духовну радість трудитися на своїй землі, любити свою батьківщину та піклуватися про те, щоб у душі був мир та злагода. «Якщо будемо прагнути, щоб у кожного із нас був мир у душі, то мир пануватиме в суспільстві та державі», - підсумував керуючий справами УПЦ.