Чому українцям варто не розраховувати на гідні пенсії

Невдоволеність розміром пенсійного забезпечення серед українців існує вже давно, особливо гостро проблема виплат постала зараз, в період пандемії, коли економіка впала, а багато українців втратили стабільні доходи. Мінсоцполітики в Facebook детально пояснило, чому нинішня пенсія не може забезпечити гідне життя.

Люди. Фото: скріншот Youtube-відео

Наразі в Україні діє в основному солідарна пенсійна система, завдяки якій отримують виплати понад 11 млн пенсіонерів. Однак, всього повинно працювати три рівні пенсійної системи.

По це ще говорилося понад 20 років тому, а у 2003 році мала запрацювати пенсійна реформа та усі три рівні пенсійного забезпечення.

Однак, цього не сталося. В Україні також існують добровільні пенсійні накопичення, але громадян, що відкладають гроші менше мільйона - лише 9% від усієї кількості застрахованих найманих працівників.

Тому, зараз нормально працює лише перший - солідарний рівень пенсійної системи. Тобто, офіційно працевлаштовані українці сплачують податки, частина з яких йде до Пенсійного фонду і з цих грошей й виплачують пенсії.

В Мінсоцполітики наголошують, що це як принцип солідарності поколінь - українці, що зараз працюють фактично забезпечують старість своїм батькам та бабусям з дідусями.

В Україні склалася демографічна криза, та й рівень тіньової зайнятості досить високий, тому зараз грошей не вистачає, а згодом ситуація ще більше ускладниться.

Тому й прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зробив гучну заяву про неможливість через 15 років фінансувати пенсії. Єдиний вихід з ситуації - прийняти накопичувальну пенсійну систему та якнайскоріше.

Мінсоцполітики показало інфографіку, скільки пенсіонерів та громадян, що зараз працюють є зараз, та буде у 2050 році. Це дасть картину, що очікує українців, котрим зараз 30 років та коли вони зможуть вийти на заслужений відпочинок.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що радник міністра соцполітики Микола Шамбір розповів, які підвищення виплат повинні відбутися з квітня по грудень.

Також ми писали, що в Пенсійному фонді розповіли, скільки треба заробляти українцю, щоб отримати пенсію в 10 тис. грн.

Нагадуємо, що українцям пояснили, як можна підтвердити право на пільги та кому.